Технологията за изкуствен интелект (ИИ) навлиза в нова ера след инвестицията

...
Технологията за изкуствен интелект (ИИ) навлиза в нова ера след инвестицията
Коментари Харесай

Инвестиция в изкуствен интелект води към нова ера в света на технологиите

Технологията за изкуствен интелект  (ИИ) навлиза в нова епоха след инвестицията на Microsoft в необятно обсъжданата и спорна ChatGPT на компанията OpenAI. Ако прогнозите на софтуерния колос се потвърдят, тази технология може да докара до цялостно преструктуриране на света на изкуствения разсъдък, което ще потвърди какъв брой доста ще наподобява на " това знамение " на Джордж Оруел. Но, както показват анализатори и теоретици, най-притеснителното ще бъде, че светът на изкуствения разсъдък отива надалеч оттатък него.

OpenAI закупи популярност през ноември, като пусна ChatGPT - система за изкуствен интелект, която може да дава отговор на въпроси и да основава естествено звучащ текст. Microsoft счита, че тази технология скоро може да придобие доста по-голяма стойност в света на технологиите. Трябва да се означи, че системата действа от по-малко от три месеца, само че на месечна база има 96 милиона визити.

" Тези модели на изкуствен интелект ще трансформират метода, по който светът си взаимодейства и поддържа връзка с компютрите ", съобщи пред „ Файненшъл Таймс “ ръководителят на платформите за изкуствен интелект на Microsoft Ерик Бойд, визирайки сюжета, при който ние " беседваме " с компютрите като част от нашето всекидневие.

Това автоматизирано води до други мисли, може би даже плашещи, защото диалогът с тези устройства през последните години към този момент замества живата връзка с хората.

През XVIII в. пионерският мъдрец и учен Георг Кристоф Лихтенберг (1742-1799), оказал въздействие върху създатели от Кант до Толстой, е формулирал пророческа мисъл. Според него в един миг светът ще стане толкоз високо цивилизован, че ще се счита за смешно да се има вяра в Бог, тъкмо както през днешния ден е смешно да се има вяра в духове. Светът ще става все по-цивилизован, показва Лихтенберг, и ще продължава да се движи все по-бързо към върха на цивилизацията. И прибавя: " Тогава още веднъж преценката на специалистите ще се обърне и знанието ще доближи крайната си промяна. Тогава, и това в действителност ще бъде краят, ще имаме вяра единствено в призраци ". " Тогава още един път преценката на специалистите ще бъде обърната и знанието ще доближи своята последна промяна. Тогава, и това в действителност ще бъде краят, ще имаме вяра единствено в призраци. "

Споразумението сред Microsoft и компанията OpenAI, чиято стойност не беше разкрита, има за цел да ускори иновациите в региона на изкуствения разсъдък и да улесни навлизането на създадените технологии на пазара. Също по този начин друга значима цел е създаването на суперкомпютри в огромен мащаб и основаването на прекарвания, основани на изкуствен интелект. Отбелязва се, че Microsoft към този момент е вложила в OpenAI в предишното, с цел да употребява някои от своите артикули, като да вземем за пример модела за генериране на текст GPT-3 и системата за генериране на изображения Dall-E 2.

Според участниците на пазара скоростта, с която инструментите на изкуствения разсъдък минават от проучвания към ежедневна приложимост, е невиждана в историята на технологиите. Така да вземем за пример огромна част от приложенията на OpenAI се основават на техника за обработка на езика, което разрешава потреблението им при необятен кръг условия, като по този метод се усилва комерсиалната им стойност. " Истинската мощ на тези модели е в това, че те имат опция да извършват безчет доста разнообразни задания по едно и също време ", съобщи ръководителят на платформите за изкуствен интелект в Microsoft Ерик Бойд.

Това беше изразено и предходната година от основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела, който сподели за този тип приложения с изкуствен интелект, че те ще доведат до свят, в който " всеки, без значение от специалността ", ще може да получава поддръжка от технологиите " за всичко, което прави ". Очаква се тези приложения да се трансфорат в съществена част от софтуерните решения за " работливост ", като да вземем за пример офисът на Microsoft, а всички чиновници да ги употребяват в дребна или огромна степен. С новата инвестиция Майкрософт се пробва да стане първата компания, която се слага на картата на новата епоха на изкуствения разсъдък. В основата на начинанието е построяването на суперкомпютри за проучвателен цели.

Големи компании за заоблачен програмен продукт, като Amazon, също са се опитвали да си партнират с компании за изкуствен интелект, макар че нито една от започващите компании в този отрасъл не е съумяла да сътвори толкоз доста модели, колкото OpenAI. Разбира се, коства си да се означи, че колкото по-голям интерес демонстрират софтуерните колоси към сходни приложения, толкоз по-голяма реакция могат да провокират от страна на регулаторните органи. От друга страна, несъмнено, като се има поради поддръжката, нужна за облачните софтуерни платформи в бъдеще, наподобява, че софтуерните колоси неизбежно ще бъдат тези, които ще водят по пътя към новата епоха на изкуствения разсъдък.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР